2021.03.06 Szombat 17:00
NB I. Liga
:
  Gödöllői RC – Budaörsi DSE
Egy Legenda búcsújára
2020.11.03. 15:11Bejelentette visszavonulását Lutter Eszter, a legeredményesebb magyar strandröplabdázó.


A 2015-től 2018-ig a Gödöllői RC színeiben induló versenyző 2014 és 2019 között sorozatban hatszor nyerte meg a strandröplabda országos bajnokságot (emellett ötször választották meg az év strandröplabdázójának), ez pedig korábban még soha egyetlen magyarnak sem sikerült.


Lutter párja az első négy alkalommal
Lakatos Enikő, utóbbi kettőn pedig Szombathelyi Szandra volt. 2018-ban hóröplabdában is Magyarország legjobbja lett Győri Pannával, s ennek a szakágnak az első Európa-bajnokságán a 9. helyen végeztek. 2014-ben és 2019-ben az olimpiai selejtezőnek számító Kontinentális Kupán képviselte hazánkat, de 2016-ban szerepelt egyetemi világbajnokságon is. Legjobb nemzetközi eredményét 2018-ban ért el, amikor az 5. helyen végzett egy törökországi World Tour-versenyen. Ez a helyezés azóta is magyar rekordnak számít. A 2017–2018-as idényben a GRC teremcsapatát is erősítő 30 éves versenyző azzal indokolta pályafutása befejezését, hogy a továbbiakban már inkább a civil életére kíván koncentrálni.

Az alábbiakban strandröplabda szakosztályunk vezetőjének, a Lutter Eszter pályafutását 2015 óta egyengető
Karádi Zoltánnak személyes hangvételű gondolatait olvashatják:
„Őszintén szólva kissé kábultan ülök, ízlelgetem a bejelentésedet, s közben sorra törnek fel az emlékek.
Az első találkozásunk életem első strandröplabdaversenyén, 2014-ben a kispesti ob-fordulón, a röplabdaszövetség sajtósaként. Csak annyit tudtam rólatok, hogy megnyertétek az első fordulót, és ennek alkalmából aztán csináltam is veletek egy interjút. A verseny meghatározó lett a további életemre, mert itt szerelmesedtem bele a szakágba, s innentől kezdve lerobbantani sem lehetett a strandröplabdáról, néhány héttel később pedig már azt is eldöntöttem, hogy saját szakosztályt alapítok, a margitszigeti döntő előtt pedig azt is tudtam, hogy Ti lesztek az embereim, s bár akkor még nem fedtem fel a kártyáimat, titokban végig Nektek drukkoltam.
Aztán az elhatározást tettek követték és a következő júniusban már az általam vezetett gödöllői szakosztály versenyzőjenként szerepeltél Encivel és szereztétek meg aztán a második saját, a GRC első strandröplabda bajnoki címét – amelyen sajnos nem lehettem ott személyesen, mert ezalatt a női válogatottal tartottam éppen hazafelé egy törökországi Európa Liga-mérkőzésről. Az isztambuli reptéren ért az örömhír a győzelmetekről, néhány órával később azonban már együtt ünnepeltem veletek, miután a reptérről egyenesen Kispestre mentem. Ez volt az első bajnoki cím, aztán szépen jött a többi. A klubnak azóta tizenkettő lett, azonban ebből öt a Te nevedhez fűződik.

Utazás az ismeretlenbe

Két évvel később, 2017-ben együtt találtuk ki, hogy belevágunk a profi strandröplabdázásba és nemzetközi karriert építünk. Úttörő próbálkozás volt, rengeteg ismeretlennel, és ha nem is sikerült eljutni odáig, amit megálmodtunk, így is nagyszerű eredményeket sikerült elérni, amelyek nagy részét szerencsére én is személyesen élhettem át.
Az első osztrák pontszerző verseny a festői szépségű Zillertalban, amelyen mindjárt harmadik hellyel sikerült debütálni, a bibionei Beachvolley Maratonon megszerzett bronzérmek, vagy a 2018-as hóröplabda Európa-bajnokság… Egyszer talán lesz majd időm összeszámolni, hogy hány tízezer kilométert utaztunk együtt, a számtalan ausztriai, szlovéniai, olaszországi, svájci versenyre, vagy éppen a bécsi világbajnokságra – igaz, utóbbira csak nézőként.
Remek tapasztalatszerzés és tanulóidőszak volt ez a számomra is, hogy az új generációval már minden sokkal zökkenőmentesebb legyen.

Váltás után

Aztán 2018-ban eljött a váltás ideje. Sajnos – immár Szandival – nem tudtam tovább finanszírozni a karriereteket, ezért kapóra jött a kaposváriak ajánlata, de ezt követően is igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni a pályafutásotok elősegítéséért.
Tudom, nehezteltetek azért, mert a tavalyi ob-fordulókon nem akartam veletek fotózkodni. Ez számomra is egy tudathasadásos állapot volt, egészen egyszerűen nem tartottam volna tisztességesnek a többi GRC-s játékossal szemben, ha úgy villogok veletek a fotókon, hogy közben már nem a szakosztályom játékosai vagytok. De a közös fotót az ob-döntőre tartogattam, mert az nem volt kérdéses a számomra, hogy Ti nyeritek. Így is lett és ezzel bevonultál a történelembe, én pedig nagyon büszke vagyok rá, hogy hozzásegíthettelek ahhoz, hogy a magyar strandröplabdázás történetének első hatszoros bajnoka legyél. Az pedig különösen jól esett, hogy a bajnoki győzelemért járó táblát nekem adtátok, annak ellenére, hogy már a kaposváriak színeit képviseltétek. Természetesen ez azóta is a dicsőségfalamat díszíti az MRSZ-irodában.

Az utolsó vacsora…

Az idei év tényleg elég különlegesre sikeredett. A járvány alaposan felforgatott mindent, nekem viszont sikerült egy olyan párost összehoznom, amely méltó kihívótokká vált. Mert a fokmérők továbbra is Ti voltatok. Így is sikerült egy rangos tornát megnyernetek, történetesen éppen Gödöllőn, amelynek éppen én voltam a versenyigazgatója. Ki gondolta volna akkor, hogy ez lesz pályafutásod utolsó tornagyőzelme…
Valahogy az utolsó verseny is sorsszerűre sikeredett. A tatai forduló előestéjén a korábbi szép időkre emlékezve hívtalak meg Titeket vacsorázni Czene Adrival és Szandi ikertesójával, Kittivel. Akkor ott péntek este éppen a kezdeteket idéztük fel, hiszen Adrival Ti voltatok az első versenyzőim, aztán pedig már az új kedvencekről meséltem Nektek. Ki gondolta volna akkor, hogy másnap lesz pályafutásod utolsó mérkőzése…
Vasárnap reggel hallottam a hírt Szandi kálváriájáról, amelynek hallatán összeszorult a szívem. De nem sejtettem, hogy ez lesz a vég, és most is nehezen akarom elhinni, hiszen amikor egy hónapja felhívtál, még arról beszélgettünk, hogy le fogsz járni a lányokhoz edzeni, esetleg visszaigazolsz hozzám és hogy a tavaszi hóröpin is számítsak Rád…
Azóta is várlak, éppen vasárnap kérdeztem a lányokat, hogy mi van Veled. Mert egy ilyen játékosra igenis szüksége volna még a magyar strandröplabdázásnak, a kortársaid pedig – Szandi, Panni, Dorka – most is kőkeményen készülnek a következő évre.
Ezért is tudom nehezen megemészteni a döntésedet, pedig valahol mégis logikus. Semmi sem tart örökké, egy ilyen nagy bajnoknak pedig, mint amilyen Te vagy, akkor érdemes csinálnia, ha továbbra is van motivációja és teljes mellszélességgel a sportra tud koncentrálni, különben éppen a saját legendáját rombolja le.
Igen, mert Te egy LEGENDA vagy, az pedig számomra megtiszteltetés és életre szóló élmény, hogy a sikereid részese lehettem…”

Lutter Eszternek ezúton is sok sikert kívánunk a civil életéhez!

ADÓ 1 százalék!
TÁMOGATÓINKEGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK