Gödöllői Röplabda Club

Edzői szemmel

#általánoshír 2022.08.25

Egy sikeres klub alapja a tudatos és magas színvonalú utánpótlásképzés. Gödöllő meghatározó szereplője az országos up-döntőknek, számos játékosunk behívót kapott már a korosztályos válogatottakba. Az idei szezon kezdetén Horváth Kristóf utánpótlás-vezetőedzővel beszélgettünk.

 

- Vége a nyári uborkaszezonnak, ismét a munkáé a főszerep. Mennyire vártad újra az alapozás kezdetét?

HK.: Már abban a korban vagyok, hogy időnként megfordul a fejemben, mi lesz, ha nem várom a nyári felkészülést. Szerencsére ezt most sem tapasztaltam meg! Nagyon jól esett a nyári pihenő, a nyaralás, de készen állok a ránk váró feladatokra.

 - Idén komoly változást hozott a Magyar Röplabda Szövetség döntése, miszerint összevonják az U19-es és az U21-es korosztályt, és U20 néven indul el az idei szezonban. GRC szemmel ez nekünk előnyt, vagy hátrányt jelent?

HK.: Jövő augusztusban biztosan könnyebb lenne erre a kérdésre válaszolni... Az én véleményem az, hogy érett már egy ilyen változtatás, hiszen sok helyen - így mi is - rákényszerültek arra, hogy sokkal fiatalabbak játsszák például az U21- es meccseket is. Ennek az az oka, hogy a nagyobb halak elviszik azokat a fiatal tehetségeket, akik - hogy egy bölcs kollégámat idézzem - meghallják az igen gyakori szirénhangokat, a maradók pedig, ha nem kerülnek fel a felnőtt keretbe, érthető módon inkább a tanulmányokra, az érettségire, a továbbtanulásra fordítanak még több energiát és vagy abbahagyják a versenyszerű sportolást, vagy takaréklángra kapcsolnak. Tehát szép lassan elfogy egy-egy korosztály...

Az NB I-es kluboknak inkább az extraligás fiókcsapatok megjelenése jelenti a hátrányt. Eddig jónéhány fiatal tehetség inkább játszott az NBI- ben - pl. Gödöllőn -  az Extraligás sarokban áldogálás helyett. Ezután viszont a már említett tehetősebb klubok könnyebben tudják magukhoz édesgetni a játékosokat, hiszen valamelyik bajnokságban biztos, hogy szerepet tudnak adni nekik. Bízom benne, hogy 2023- ban elkészül a saját csarnokunk és akkor olyan körülmények között dolgozhatnak sportolóink, amelyek mellett fel sem merül tehetségeinkben, hogy eligazoljanak!

 - Van olyan univerzális célkitűzés, ami minden korosztályt érint?

HK.: Szakmai szinten mi minden évben az egyéni és a csapataink jelentős fejlődését tűzzük ki célul. Ez idén sincs másképp!! Eredményességi célkitűzés nincs és véleményem szerint nem is lehet!

 - A Török Ignác Gimnázium felújítása miatt egy fontos helyszín ideiglenesen nem áll rendelkezésre egyesületünk számára. Hogyan lehet megoldani ezt a helyzetet, hiszen teremügyben eddig is mindig logisztikázni kellett?

HK.: Most már ott tartunk, hogy bárcsak a Török tornatermének - május óta még mindig el nem kezdett - felújítása jelentené az egyetlen problémát... Legújabb információink szerint novembertől elkezdődik a Református Líceum felújítása, valamint október közepétől az Egyetemi csarnok fűtés-korszerűsítése. Fontos megbeszélések, egyeztetések várnak ránk a következő héten, hogy az iskolakezdésre összeálljon a kép.

- Hol tartanak utánpótlás csapataink a felkészülésben?

HK.: U13-as és U15-ös játékosaink augusztus első hetében az immár hagyományos kunszentmiklósi edzőtáborban "melegített", azóta pedig Gödöllőn készülnek napi két edzéssel. Augusztus második hetétől U17-eseink és U20-asaink is belevetették magukat a munkába, a múlt héten pedig fiú U20- as csapatunk is elkezdte az edzéseket új edzőjükkel. Fiú U17-eseink augusztus 22-től, a legkisebb, illetve a tanfolyam jellegű leány csoportjainknál (gödöllői, szadai, veresegyházi) pedig szeptembertől indul a munka.

- Van-e változás a szakmai összetételben?

HK.: A szakmai feladatokat még a nyári szünet előtt tisztáztuk a kollégákkal. Ezzel kapcsolatban lesz egy változás: a fiú U20- as és az NB II-es gárdánkat Sándor István kollégám veszi át Wirnhardt Oszkártól.