Gödöllői Röplabda Club

Elkezdődött a röplabda ünnepe

#általánoshír 2014.09.01

Az oldal szerkesztőjeként kötelességemnek érzem említést tenni sportágunk csúcseseményéről, a férfi röplabda világbajnokságról.

 

A 2014-es férfi röplabda-világbajnokság a 18. lesz a sportág történetében. A tornát augusztus 30. és szeptember 21. között rendezik Lengyelországban. Az eseményen 24 válogatott vesz részt.

A 24 együttes 4 hatfős csoportba kapott besorolást, innen az első 4 helyezett jut tovább a következő kétcsoportos körbe.

Kik az esélyesek? Hármat mindenképpen ki kell emelni: Brazília az elmúlt 3 vb-t megnyerte, Oroszország a szám olimpiai címvédője eddig 6-szor hódította el az aranyérmet még Szovjetunióként, legutóbb 1982-ben Buenos Aires-ben Brazíiliát verték meg, és az Egyesült Államok, amely 1994-ben szerzett utoljára érmet, akkor egy bronzot, miuán 3-1-re verték Kubát, azonban nem mellékesen ők nyerték a pekingi olimpiát.

E három csapat, ha nem kerül a legjobb négybe, az mindenképpen meglepetés lenne. Hogy ki lesz a negyedik, az egyenlőre megtippelhetetlen; a házigazda Lengyelország nagyon erős, a nyitómeccsen 62 ezer! néző előtt (a varsói Nemzeti Stadionban, új nézőcsúcsot felállítva ezzel) érzékeltette Szerbia 3-0-ás legyőzésével, hogy számolni kell velük. Olaszország ugyan első mecccsén kikapott Irántól, de odaérhet a végjátékba, ráadásul még fiatal a csapatuk, és harmadik helyen végeztek a londoni olimpián és a világligában. Bulgária mindig és mindenkire veszélyes, Németország szintén erős válogatottal érkezett., köztük Grózer Gyurival. Ne feledjük továbbá Iránt, aki az idei világligában negyedik helyet ért el, valamint Szerbiát (bronzérmesek voltak a 2010-es vb-n).

Szóval elkezdődött a csúcsesemény, rengeteg színvonalas mérkőzést láthatunk (sajnos hazai TV csatorna nem közvetíti az eseményt). A meccseket Varsó, Wroclaw, Katowice, Gdansk, Krakkó, Lodz és Bydgoszcz arénáiban játszák.

cikket írta: ifj. Árpás Géza