Gödöllői Röplabda Club

Kétszettes előnyről kaptunk ki

#általánoshír 2021.08.25

Eb 2021: holnap izgulhatunk, kétszettes hátrányból nyertek a fehéroroszok

 

A magyar válogatott óriási csatában 3:2-re kikapott a fehérorosz csapattól az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó, ötödik fordulójában, Zadarban, így egy győzelemmel és négy vereséggel zárt. Jakub Gluszak együttese ennek ellenére még nyolcaddöntőbe juthat, amennyiben csütörtökön a fehéroroszok legyőzik a szlovákokat is, illetve az olaszok diadalmaskodnak Svájc felett.

Női Európa-bajnokság, 5. forduló, C csoport:

Magyarország-Fehéroroszország 2:3 (20, 14, -16, -21, -12)

Zadar, 100 néző. V: Simonovska (montenegrói), Mikosic (szlovén)

Magyarország: Pallag 14, Pekárik 11, Németh A. 19, Szakmáry 27, Gyimes 6, Király-Tálas 5. Csere: Tóth F. (liberó), Török, Bagyinka, Vezsenyi 3. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.

Fehéroroszország: Sztolijar 7, Lapato 2, Markevics 3, Lazjuk 2, Klimec 22, Davjiszkiba 25. Csere: Fedarincsik, Panyaszenka (liberók), Kananovics 1, Kaszcjucsik 10, Vladjika 5. Szövetségi kapitány: Dzianisz Macvejeu.

Jakub Gluszak: – A mérkőzés előtt tudtuk, hogy aki itt nyer, továbbjut. Éreztem a csapatban az erőt, hogy le tudja győzni a fehéroroszokat, és az első szett második felétől a második végéig minden kiválóan működött: agresszívak voltunk, nagy nyomást helyeztünk rájuk, amitől megtörtek. A harmadik játszmától aztán elkezdtek agresszívabban nyitni, nekünk pedig gondunk volt a nyitásfogadással, így csak magas labdákból tudtunk támadni, ami az ő blokkjuk ellen nagyon nehéz. Megpróbáltunk mindent, de ez ma ennyire volt elég. Holnap szurkolunk a fehéroroszoknak. Ez a csapat ennél többet érdemelt, mert minden meccsen otthagyta a szívét a pályán. Kétszer veszítettük el az ötödik játszmát, mert többet hibáztunk az ellenfeleknél. Le kell vonnunk a tanulságokat, de remélem, ez a csoportkör, bárhogy is alakul a holnapi találkozó, jó tapasztalat volt mindenkinek.

Jakub Gluszak szövetségi kapitány délelőtt az edzés helyett úgy döntött, inkább kávéra invitálja a játékosokat és a teljes stábot: a 23 fős küldöttség így Zadar belvárosába sétált, és ott közösen, beszélgetéssel töltötte a délelőttöt.

A fehéroroszokkal a mieink idén nyáron már kétszer találkoztak: Prágában az Arany Európa Ligában előbb a rivális nyert 3:1-re, majd a mieink egy 3:0-s sikerrel vágtak vissza. A mérkőzés előtt a képlet egyszerű volt: a magyarok egy győzelemmel biztosan nyolcaddöntősök, vereség esetén azonban a továbbjutás csak a csütörtöki, fehérorosz-szlovák találkozón dől el.

Gluszak nem változtatott a horvátok elleni kezdőcsapaton, a válogatott ezúttal is Szakmáry Gréta, Pallag Ágnes, Németh Anett, Király-Tálas Zsuzsanna, Gyimes Zsófia, Pekárik Eszter felállásban lépett pályára, a liberó Tóth Fruzsina volt.

Egyenlő erők küzdelmét hozták az első labdamenetek, mindkét csapat bemutatott több szép blokkot is, de amikor a mieink nyitásfogadásába hibák csúsztak, hárommal meglépett a rivális (5:8). Az első nyolc fehérorosz pontból négy sánc után született, Király-Tálas másodikra megütött labdájával, majd ászával azonban egyre zárkóztunk, majd Pallag ejtésével utolértük az ellenfelet (12:12). Sorozatban három fehérorosz pont után Gluszak időt kért, tanítványai pedig tartották a különbséget. Pekárik a legjobbkor blokkolt (17:18), Gyimes újabb sánca pedig a magyar egyenlítést jelentette (19:19)! A következő pont is a miénk lett, sőt, kettőre növeltük az előnyünket, Németh ászával pedig belátható közelségbe került a részsiker (23:20), ez végül Szakmáry támadásával és blokkjával össze is jött (25:20).

A második szettet kiválóan kezdtük, a fehéroroszokon látszott némi zavarodottság: nyitásfogadásban gyengélkedtek és a támadásaikat is remekül védekeztük ki (6:2). Szakmáry termelte a pontokat, Pallag is nagyszerűen használta a blokkot, és a mieink önfeláldozó mezőnymunkája megzavarta a riválist (12:5). Extázisban játszottunk, a rivális szövetségi kapitánya, Dzianisz Macvejeu tízpontos hátrányban már másodszor két időt, de ez sem sokat segített csapatán: a mieink könnyedén kerültek egy játszmára a továbbjutástól (25:14).

A harmadik játékrész három fehérorosz ponttal indult, de a mérkőzés addigi legszebb és leghosszabb labdamenetének azonban Gyimes blokkja vetett véget (3:6). Összeszedettebben játszottak a fehéroroszok, mint korábban, mi pedig sokkal többet hibáztunk, így hatpontos hátrányban Gluszaknak már másodszor kellett időt kérnie (3:9). Nyolcpontos hátrányban érkezett Bagyinka Fanni feladóposztra, a mieink pedig szépen lassan újra felvették a találkozó ritmusát és mínusz négyre zárkóztak (12:16). A folytatásban egy vitatott fehérorosz blokkérintést követően legalább öt percbe telt, mire a videós visszanézésből sikerült megállapítani, mi történt – a pontot mi kaptuk -, majd visszajött Király-Tálas is, de mindezek ellenére a végén a rivális örülhetett (16:25).

A negyedik szettre maradt Király-Tálas, a mieink pedig látszólag mindent egy lapra feltéve estek neki a fehérorosz válogatottnak. Az első pár pont lelkesedése azonban hamar odalett, mert Hanna Klimec ászaival néggyel megléptek a fehéroroszok (3:7). A folytatásban ugyan sikerült közelebb zárkózni, de hamarosan megint az ellenfél növelte előnyét, így Gluszak másodszor is időt kért (9:14). A kulcsemberek közül Németh játszott ekkor a legponterősebben, az ő támadásaival tartottuk magunkat ezen a különbségen. Gluszak ennek ellenére őt és Király-Tálast is levitte, amikor előbbi leforgott a hátsó sorba, így Vezsenyi Adrienn is lehetőséghez jutott. Az átló egymás után két ászt szervált, majd a visszatérő Némethnek is volt még egy csodálatos blokkja, majd a mieink pár remek mezőnyözést is bemutatva 14:21-ről egy pontra visszazárkóztak (22:23)! A következő labdamenetet a rivális nyerte, majd az első szettlabdánál Szakmáry „köszönt be”, de ennek ellenére is elment ez a felvonás, így a fehéroroszok kiegyenlítettek (23:25).

Maratoni labdamenettel kezdődött a rövidített etap, amelyben Gluszaknak kellett előbb magához hívnia a tanítványai (1:4). Németh sok labdát kapott támadásban, de Szakmáry volt az, aki egyenlített (5:5). A térfélcserénél – két magyar hibának is köszönhetően – eggyel vezetett az ellenfél, a fordulást követően a mieink az utolsó energiatartalékaikat mozgósítva küzdöttek, hajtottak minden egyes labdáért. 9:10 után sorozatban három belorusz pont következett, de Németh blokkja ismét visszahozta a reményt (11:13). Több pontot azonban már nem szereztünk, így kikaptunk (13:15).

Amennyiben csütörtökön a fehéroroszok az szlovákokat is legyőzik, a svájciak pedig kikapnak az olaszoktól, a magyar válogatott nyolcaddöntőbe jut.

(hunvolley)