Gödöllői Röplabda Club

Szakmáry Gréta interjú

#általánoshír 2014.02.10

Szakmáry Gréta nyilatkozott a röplabda Magyar Kupa döntőt rendező Békéscsabának. Ezt az interjút közöljük most vágatlanul.

 

Február 15-én, szombaton, Békéscsabán, a városi sportcsarnokban rendezi meg a hazai szövetség és a Békéscsabai RSE a 2014. évi férfi és női röplabda Magyar Kupa négyes döntőjét, amelynek részese lesz a TEVA-Gödöllői RC egyesülete is. A Pest megyeiek a női aranyéremért játszanak a korábbi kupagyőztes és bajnok Vasas Óbuda ellen. A gödöllőiek nehéz helyzetben várják a kupadöntőt, ugyanis a napokban menesztették a nyár óta a csapatot irányító Szalay Attilát, mondván, hogy a nemzetközi kupákban, de különösen a Közép-európai Kupában gyenge teljesítményt nyújtott az együttes.

A minap boncolgattuk, hogy az aranypárbaj másik csapatának, a Vasas Óbuda játékosának, Miklai Zsanett csapatkapitányának milyen megérzései vannak a párharcot illetően. Hogy egy kicsit bonyolítsuk a helyzetet — edzőkérdés ide, edzőkérdés oda —, ma a túloldalról, a Gödöllő együtteséből az Szakmáry Gréta mondja el meglátásait, aki néhány esztendővel ezelőtt még osztálytársa volt a középiskolában, s mai napig barátnője. Mindketten Nyíregyházán érettségiztek.

„Zsanett az általános iskolai tanulmányai befejeztével került Kaposvárról a szabolcsi megyeszékhelyre, mindketten a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségiztünk” — így a gödöllőiek röplabdázója. „Nemcsak osztálytársak voltunk, hanem a diákolimpián is egy csapatban játszottunk, és minden évben aranyérmes csapatnak voltunk a tagjai. No és természetesen klubtársak is voltunk az akkoriban még nagyon jól prosperáló szabolcsi alakulatnál.”

De honnan is indult Szakmáry Gréta? Erről így beszélt.

„Már harmadik osztályba jártam az általános iskolában, amikor nap, mint nap hallottuk, hogy lehet jelentkezni röplabdázni. Persze, kislányként a kezdetben zsinórlabdáztunk, de már akkor nagyon megszerettem a sportágat. Ilyen alapok után jutottam el a diákolimpiai bajnoki címig, majd az NB I-ig. Négy évvel ezelőtt, amikor 2010-ben nagyon nagy nehézségek elé nézett a nyíregyházi csapat, szétáramlott a csapat. Abban az évben érettségiztem, így valamivel könnyebb volt a váltás, és végül jó néhányan a Gödöllő csapatában kötöttünk ki (Erdős Zsófia, Merkószki Tünde is ugyanekkor került Nyíregyházáról Gödöllőre).”

Most viszont Szakmáry Gréta és Miklai Zsanett ellenfélként néznek majd farkasszemet egymással. Előbbi úgy gondolja, hiába kaptak ki idén kétszer is a Vasastól (3:2 és 3:0) a Közép-európai Kupában, egyáltalán nem lefutott a meccs.

„Nem tulajdonítok különösebb jelentőséget a két vereségnek” — folytatta a Pest megyeiek ásza. „Sőt, örülünk, hogy játszottunk a Vasas ellen, így láttuk, hogy kivel állunk szemben, sokat tanultunk a mérkőzésekből, most pedig elemezzük az összecsapásokat.”

Már csak az a kérdésünk maradt hátra, mégis, min dőlhet el a Magyar Kupa sorsa?

„Elsősorban, ha csapatként működünk. A nemzetközi kupákon való részvételünk nagyon hasznos volt, több felállásformát gyakorolhattunk nagyon erős ellenfelekkel szemben. A repertoárunk szélesedett, valamennyiben benne van, hogy pozitívan jöjjünk ki egy-egy adott szituációból. Vagyis nem játszunk sémát. Ha ezt mind megvalósítjuk, megvan esély a győzelemre. De a legalapvetőbb: úgyis minden a pályán dől el, s az ott tapasztaltak alapján elfogadom, hogy ki a jobb. De mi nyerünk azon a szombaton."

forrás: Békéscsabai Röplabda SE