Gödöllői Röplabda Club

Vasas siker a nyitányon

#általánoshír 2013.10.20

Drámai csatában maradtunk alul fővárosi riválisunkkal szemben.

 

Közép-európai Liga (MEVZA) 1. forduló:

TEVA-Gödöllői RC – Vasas Óbuda: 2-3 (-21, -16, 25, 19, -13)

Gödöllő, 250 néző. vezette: Mezőffy, Tillmann

Gödöllő: Lutter, Szakmáry, Hackl, CSENGERI, KRIEGEL ZS., Széles. cserék: Lékó (liberó), Mester, MERKÓSZKI, Antal. edző: Szalay Attila, Bajáriné Pesti Anikó. gyúró: Árpás Géza

Vasas: Vacsi, Tálas, Freeman, Szabó A., Stefanik, Miklai. csere: Tóth (liberó). edző: Jókay Zoltán

Száznyolcvan nap telt el azóta, hogy a riválisok április 22-én, Gödöllőn lezárták a bajnoki döntő ötödik ütközetét, aminek végén a Vasas ünnepelhette az aranyérmet. Azóta a házigazdák – a csütörtöki, jászberényi kupameccset leszámítva – nem játszottak tétmérkőzést, míg a piros-kékek öt összecsapást már hibátlan mutatóval letudtak a honi pontvadászat alapszakaszában.

Különbségként említhető a két csapat között, hogy a vendéglátóknál vezetőedzőként Szalay Attila vette kézbe a szakmai munkát, a Vasasnál pedig továbbra is bizalmat élvez a tréneri poszton Jókay Zoltán, az elmúlt évek sikerkovácsa. Játékosállományát illetően egyik fél sem ment át eget rengető átalakuláson, azonban amíg a gödöllőiek idegenlégiós nélkül próbálkoznak minél előbbre jutni, addig a fővárosiak Sareea Freeman személyében igazoltak egy színes bőrű amerikai centert. Tegyük hozzá, igencsak használhatót.

A Közép-európai Liga 2013/2014-es idénye magyar-magyar nyitófordulójának derbijét a Vasas kezdte hatékonyabban (2-5). Főként azért, mert jól blokkoltak és a vendéglátóknak több nyitást is sikerült lenyelniük. A folytatásban próbálkozott a felzárkózással a Gödöllő, de jó ideig egy egységnyi különbségnél jobban nem tudta megközelíteni a centerposzton jeleskedő piros-kékeket. A hazai átok 13-nál tört meg: 14-13-ra már az ütőerőben magára talált TEVA-hatos vezetett. Nem sokáig. Néhány buta gödöllői hiba, és ismét elhúztak a vizitálók (15-19), akik innen már nem adták ki a kezükből a részsikert.

A nyitásfogadással a második szett elején is meggyűlt a hazaiak baja, akik következetesen nyitották az ellenfél liberóját. Mindez oda vezetett, hogy hiába dolgoztak ki egy-egy tetszetős támadást Szalay Attila tanítványai, a másik oldal szépen építkezhetett a mieink bakijaiból. Olyannyira, hogy 7-7 után zsinórban hat pontot termelt a vagányabban és ötletdúsabban játszó Jókay-csapat. Kriegel Zsófiát Mester Orsolya váltotta, hátha javul a szervafogadási mutató. Csakhogy ez a húzás későn jött, így a második játszma is a stabilabban teljesítő Vasasé lett.

Biztató, 3-0-ás gödöllői kezdés vezette fel a harmadik felvonást. A gödöllőiek szépítési reménye azonban veszélybe került: 2-5-ről a fővárosiak pillanatok alatt 8-5-re fordítottak. Játszik a Vasas! – harsogta a lelátó vendégszektora. Aztán némiképp elhallgattak, mert elkezdett faragni a különbségen a TEVA-formáció (9-11, 15-16). Kriegel Zsófiának és a kispadról bevetett Merkószki Tündének sokat köszönhető gödöllőiek elszántságából először 22-21-nél lett hazai előny, majd nem mindennapi izgalmak közepette a harmadik játszmalabdát Csengeri Petra ravasz ejtéssel megjátszotta.

Jókay Zoltán a negyedik etapra sem nyúlt cseréhez, kezdőhatosával állt fel. Városunk eksztázis-közeli állapotba került csapata pedig ott folytatta, ahol az előző szettben abbahagyta (5-2, majd 10-6). Kisvártatva kezdett közeledni a Vasas: amit lehetett az amerikai Freeman kisasszonyra játszottak, aki jó százalékkal oldotta meg a feladatot (12-10). A vendégek fellángolására négy ponttal válaszolt a Szalay-alakulat, amely ezt követően elkezdett a tűzzel is játszani. a házigazdák kihagyásai miatt 20-19-nél megérkezett a Vasas. Az egymás után öt ponttal megterhelt bajnoki címvédő azonban csak bekopogni tudott, a küszöböt átlépni nem.

Jöhetett a mindent eldöntő ötödik felvonás. Úgy is mondhatnánk, az idegek csatája. Ebben az első pontoktól vezető Vasas járt elől, egészen 8-8-ig. A vendégszurkolók a játékvezetőket is hibáztatták a hazaiak egyenlítő pontjáért. Jókay Zoltán magánszámba kezdett, amiért sárga, majd piros lapot kapott, csapata pedig büntetőpontot. A közjáték városunk együttesének tagjait zavarta meg jobban, így drámai küzdelemben elmaradt az elérhető közelségbe került bajnokverés.

Egy forduló alapján a TEVA-Gödöllői RC együttese 1 ponttal, 2-3-as szett- és 102-109-es pontaránnyal az 5. a táblázaton. A gödöllői lányok a következő, október 26-án, szombaton 19 órakor esedékes fordulóban az osztrák Askö Linz-STEG csapatához utaznak.

További eredmények:

Calcit Kamnik - Nova KBM Branik Maribor: 1-3 (-16,23,-18,-18)

Doprasztav Bratislava - Slavia EU Bratislava: 3-0 (21,8,18)

Askö LINZ-STEG - SVS Post Schwechat: 1-3 (-21,-15, 23,-27)

A cikket írta: Fedor Gábor